Våra utvalda varumärken

Vi som arbetar på Stockholm Eywear är legitimerade optiker. Stolta sådana, givetvis. I butikens egen verkstad justerar vi skalmar, tillpassar glas och utför traditionellt optiskt hantverk. Men vi har också en passion för färg, form och trender. Vi kallar det glasögonmode och ser det som en viktig och mycket spännande del av vårt yrke och företagande. Bågarna du finner på våra hyllor är utvalda av oss personligen och svåra att hitta någon annanstans. Vi samarbetar både med fristående designers och olika modehus från världens alla hörn.

AHLEM

Ahlem Manai-Platt är född i Paris och nu bosatt i Venice Beach i Kalifornien där hon designar för det egna märket. Bågarna tillverkas sedan för hand i Oyonnax i Frankrike. Resultatet är glasögon av högsta kvalitet. Varje modell är döpt efter en gata eller tågstation i hemstaden Paris. Merveilleux!

DITA

Med en delad passion för design och fotografi sedan unga år, grundade de goda vännerna Jeff Solorio och John Juniper DITA i Los Angeles 1995. Samma år lanserades även den första kollektionen. Innovation, exklusiva material och högklassigt hantverk har varit märkets signum sedan dag ett.

GARRETT LEIGHT

Hans pappa grundade klassiska Oliver Peoples men nu är det eget märke som gäller. Med start i Venice 2010 har Garrett Leights bågar blivit en självklar del av den aktuella modescenen. Los Angeles musik, konst och surfkultur är en viktig och ständigt aktuell inspirationskälla för GLCO.

CUTLER AND GROSS

Grundat 1969 i London av herrarna Graham Cutler och Tony Gross som hade lärt känna varandra på optikerskolan under tidigt 60-tal. Den första egna butiken öppnade i Knightsbridge 1971. Märket är vida känt för sin kombination av italienskt hantverk och klassisk och tidlös brittisk stil.

DICK MOBY

Goda vännerna Tim och Robbert från Amsterdam gav sig ut på den sämsta surfresan någonsin 2012. Både hav och stränder var fulla av skräp. De tog av sig våtdräkterna, åkte hem och bestämde sig för att göra något åt saken. Valet föll på glasögon och solglasögon tillverkade av återvunna material.

MOSCOT

Ett av de klassiska märkena, grundat av Hyman Moscot som anlände från Europa till New York 1899. Den första egna butiken öppnade på Rivington Street 1915. Bland kända kunder genom åren finns bland andra Andy Warhol och Truman Capote. Än i dag drivs Moscot som ett familjeföretag.

SAINT LAURENT

Modehuset Yves Saint Laurent grundades i Paris1961 av den ikoniske designern med samma namn. Känt för sina klassiska och tidlösa plagg som banade väg för en hel bransch. 2012 ändrades namnet då ”Yves” övergavs. Sedan i april 2016 är Anthony Vaccarello märkets creative director.

EQUE.M

Inflytelserik och prisbelönt designer som gör succé över hela världen med sina exklusiva glasögonbågar som tillverkas för hand i Japan av skickliga hantverkare. Han föddes själv nära Fukui, som är Japans centrum för tillverkning av glasögon och lockades in i branschen redan vid tidig ålder.

VASUMA

Märket grundades 2005 av tre goda vänner som ett renodlat klädmärke för att sedan växla över till glasögon och solglasögon. Attityden är aningen rebellisk med en tydlig retrokänsla sprungen primärt ur 50- och 60-talets musik och film. Allt designas och skickas från huvudkontoret i Gamla Stan i Stockholm under parollen glasögonormens hämnd.

CELINE

Klassiskt franskt märke grundat 1945 av Celine Vipiana. Först som ett renodlat skomärke i traditionellt parisisk och chic stil. Sedan dess har man breddat sig och i dag skapas även kläder och accessoarer för både kvinnor och män. Framför allt handväskorna har fått ikonstatus. Och nu glasögon!

DELIRIOUS

Sommaren 2012 vandrar Marco Lanero längs gatorna i staden Cadore i Italien på jakt efter en ateljé som kan skapa ett par skräddarsydda solglasögon. Några unga hantverkare tar fram ett par bågar för hand av högsta kvalitet som gör succé samma höst. Marco bestämmer sig för att lansera sitt eget märke. Bågarna designas i Milano och görs för hand i Japan.

JACQUES MARIE MAGE

Fransmannen Jerome Mage lanserade sitt eget märke 2015. Han är baserad i Los Angeles där bågarna designas för att sedan tillverkas för hand i Japan. Bågarna tas fram i små serier, är kända för sin höga kvalitet och för att vara ”chunky” i och med att man använder tjockare acetat än de flesta andra.

TOM FORD

Karriären tar fart 1994 när Tom Ford utses till kreativ chef för det anrika modehuset Gucci. År 2000 får han även det kreativa ansvaret för Yves Saint Laurent. 2005 lanserar så Tom Ford sitt eget varumärke och succén är omedelbar. Kläder, dofter och glasögonkollektionerna får snabb spridning.

EMMANUELLE KHANH

Legendarisk modedesigner, stylist och före detta modell som blev en symbol för den nya franska modevågen under 1960-talet. Startade det egna företaget Emmanuelle Khanh Paris 1971 som kom att bli stilbildande och mycket framgångsrikt. Bågarna görs för hand i Frankrike och i Italien.

VICTORIA BECKHAM

Det Londonbaserade märket grundades 2008 och har vunnit ett flertal prestigefyllda priser sedan dess: Best Designer Brand samt Brand of the Year. Bågarna utvecklas i den egna studion för att sedan tillverkas för hand i Italien. Modebilden förenar klassisk design med en egen personlig twist.

THOM BROWNE

Flerfaldigt prisbelönad amerikansk designer baserad i New York som inledde karriären hos Ralph Lauren innan det egna märket lanserades under tidigt 2000-tal. Stilen är preppy det vill säga amerikanskt dressad med eleganta och precisa detaljer.Glasögonen och solglasögonen tillverkas enbart av noga utvalda kvalitetsmaterial.

PAUL SMITH

Född 1946 i textilstaden Nottingham och arbetarsonen som blev adlad modeskapare. Det svängande 60-talet präglade de tidiga designeråren när den första egna butiken öppnade i hemstaden. Parallellt gick Paul Smith kvällskurser i klassiskt skrädderi. 1976 visar han upp sin första egna kollektion i Paris. I dag säljs de uppskattade plaggen och glasögonen i 66 länder.

AKONI

Schweiziskt märke grundat 2019 med missionen att lansera exceptionella bågar. All tillverkning sker i Fukui i Japan där erfarna yrkesmänniskor ser till att slutresultatet rimmar med namnet, Akoni, som är latin och betyder ”värdigt att beundras”.

LAZARE

I östra Frankrike ligger Jurabergen där Lazare Studio har sin produktion. Här finns de skickliga kvinnor och män som kan konsten att skapa vackra och välbalanserade bågar för hand. Till all produktion används de bästa materialen som väljs ut hos de mest välrenommerade japanska leverantörerna.

MR. LEIGHT

Märket är ett samarbete mellan far och son, Larry och Garrett Leight, båda passionerade producenter av glasögon och solglasögon sedan många år. Larry som grundare av ikoniska Oliver Peoples och Garrett som hjärnan bakom Garrett Leight California Optical. Genom Mr. Leight förenas de i skapandet av ett nytt klassiskt märke.

VALENTINO

1960 grundas modehuset Valentino av Valentino Garavani och Giancarlo Giametti. 1962 visar man sin första Haute Couture-kollektion i Florens och påbörjar resan mot internationell berömmelse. Sedan dess har märket spelat en ledande roll på världsscenen inom både Haute Couture och Prêt-à-Porter.

CUTLER AND GROSS X THE GREAT FROG

Vad har Lemmy från Motörhead och Harry Styles gemensamt? The Great Frog! Och vad blir resultatet när Cutler and Gross inleder ett samarbete med det klassiska juvelerarmärket, grundat 1972 i London? Jo, bågar av högsta klass med en svårslagen kombo av brittisk elegans och rock´n´roll-estetik.

HUG

Märkets namn baseras på initialerna hos grundarna: Thomas Hobmaier, Frederic Utz och Jochen Gutbrod. Och det är deras gemensamma tolkning av begreppet kvalitet som är utgångspunkten för all design och produktion som sker i hemlandet Tyskland. Varje par tillverkas med hjälp av den senaste tekniken och 100 steg av manuellt hantverk.

.

BARTON PERREIRA

Bill Barton och Peggy Perreira grundade sitt eget premiummärke 2007 efter att ha jobbat tillsammans hos Oliver Peoples i många år. Med inspiration hämtad från konst, arkitektur och vintage-design skapar duon optiska mästerverk. Modellerna är klassiska men med egen identitet. Varje båge tillverkas för hand i Japan.

.

Besök gärna butiken och upptäck fler av våra utvalda märken!