Lorem ipsum curum text här

1946

Det här är året som vårt företag grundas av optiker Sven Ringdahl, en synnerligen duktig optiker och en allmänt innovativ person. Han konstruerade bland annat den så kallade Ringdahlstången vilken användes vid kröjsling och brytning av glas till bågarna. En uppfinning som kom att användas av branschen under lång tid. Själva butiken arkitektritades och fick platsbyggd inredning i trä som fortfarande är i bruk.

Ringdalhs Optik

Den röda dubbelsidiga neonskylten i form av ett par glasögonbågar på fasaden, har lyst upp gaturummet sedan 1950-talet. Den tillverkades av Morneon som var ett av landets största företag på området ljusskyltar. Den andra skylten med själva firmanamnet tillverkades av Neontjänst och sattes upp i mitten av 1960-talet.

Bikinin

Samma år, 1946, lanseras ordet bikini då modellen Micheline Bernardini visar upp plagget i ett mycket uppmärksammat modereportage. Mannen bakom namnet heter Louis Réard, en före detta bilingenjör som samma år har tagit över sin mammas affär för damkläder. Han döper plagget efter Bikiniatollen.

FN

Förenta nationerna grundades 1945 för att främja internationellt samarbete. Vid starten fanns 51 suveräna stater som medlemmar och i dag är nästan samtliga av världens självständiga nationer medlemmar. Sverige blev upptagen som medlem den 19 november 1946. Enligt FN-stadgan är medlemskap öppet för fredsälskande stater.

Sony

Teknikföretaget Sony grundades den 7 maj 1946 som Tokyo Tsushin Kogyo Kaisha av Masaru Ibuka och Akio Morita. Företaget byggde Japans första bandspelare vilken fick namnet Type-G. I dag har företaget vuxit ut till ett japanskt multinationellt teknikkonglomerat som är ett av världens största i sin bransch. 2014 hade Sony 140 900 personer anställda.